manolya

Cumartesi, Temmuz 30, 2005

Benim mutfagima buyurun!


Iki gündür gözüme uyku girmiyor. Neler yazacagim, kimi sobeleyecegim, En çok sevdigim yemekler nelerdi, garip bir yemek var miydi? Beynimin içinde düsünceler dönüp duruyor, Berrin'in yorumlardaki "seni de sobeledim" mesajini gördügümden beri. Yenebilecek yemekler pisirebilen biri olarak tanimlayabilirim kendimi ama is böyle bir zincirin halkasi olmaya gelince, bilmem ki...

Ilk mutfak maceran neydi? Neler hatirliyorsun?

Hatirladigim ilk maceram mutfakta degil de bahçedeydi. Ilkokul yillarinda bir gün birkaç arkadas yemek yapma hevesine kapildik. Annemden yapilisini çok izledigim ve de çok sevdigim kizartma kurabiyeleri yapmamizi önerdim. Hazirlamada bir sorunumuz olmadi ama nedense bu is için mutfagi degil de bahçeyi seçtigimizden ve de pisirmek için mangali tercih etmemizden yagin alev alip sevgili kurabiyelerimizin kavrulmasiyla son buldu maceramiz. Pes etmedik. O yaz ara sira (mutfagin annelerimize ait oldugunu düsündügümüzden ve kendi alanimizi yaratmak istedigimizden olacak) inatla bahçelerde, bu defa annelerimizin piknik tüpü destekleri ile sürdü yemek maceramiz. Menümüz çok basitti: Evden getirdigimiz malzemelere bagli olarak tercihan patates, biber, patlican kizartmasi, domates sosu ve makarna.
Gururla ve zevkle yiyorduk yemeklerimizi. Mutfaga gimem ise kisir ve keklerle oldu.

Yemek yapma stilini en cok etkileyen kimdi?

Tek bir isim vermem zor. Annemle bile stilimiz çok farklidir. Herseyi kendime göre uyarlar, malzemede olmasa da kesmede, sekil vermede uygulamada degisiklik yaparim. Çok uzun zamandir tarif topluyorum. Kitaplar, gazeteler, tv programlari, es-dost ve son yillarda internet bu konudaki en önemli kaynaklarim.

Yemege ve yemek dünyasina olan ilgini kanitlayan bir resmin var mi? Bize göstermek ister misin?

Hiç yok ne yazik ki... Bana kalsa sonu hüsranla biten bütün denemelerimin fotograflari olsun isterdim. O zamanlar dünyanin sonuymus gibi düsünsem de bugün gülerek hatirliyorum hepsini.

Mutfakta kendisine karsi fobin olan birsey var mi? Yaparken seni/avuclarini terleten bir yemek mesela?

Pek yok aslinda. Boyumu asan islere kalkmam pek, ince yufka açmak gibi. Yeni tarifleri denemekten hiç çekinmem, hatta genelde degisik birseyler olsun diye annemin muhalefetine ragmen misafir geldiginde denerim. Sonucun fiyasko olmasi önemli degil benim için, ana yemek ya da kendi türünde tek yemek olmadigi sürece. Yalniz geçen yil saatlerce ugrasarak hazirladigim limonlu mereng payi kaliptan çikarirken yüzüstü yere düsürdügümden beri kelepçeli kaliplar beni biraz ürkütüyor.

Mutfakta hangi yardimcini vazgecilmez buluyorsun? Alipta cok gereksiz buldugun nedir mutfakta?

Aslinda hiçbir sey vazgeçilmez degildir, insan sartlara göre çare bulur bence ama keskin ve küçük biçaklari kullanmayi sevdigimden biçak bileyicim, mikser ve düdüklü tencere olsa iyi olur yardimclarim. Gereksiz olanlara gelince kesinlikle yaprak sarma makinesi, kabak oyacagi(kasik daha çok isime yariyor) ve diger pekçok arkadasin da gereksiz buldugu sarimsak ezecegi(minik bir rende kullanmak daha iyi bir çözüm).

Bir kac garip belki de komik yemek cesidi söyle, senin cok sevdigin ama senden baska kimsenin sevmeyecegini düsündügün bir yemek.

Genelde sade hatta basit yemekleri sevdigimden öyle garip veya komik bir karisim gelmiyor aklima. Annemin arada atistirmayi sevdigi ve nedense "cici mama" dedigi zeytinyaginin içine bilumum baharatlari karistirip ekmekle yedigi, garip olmasa da komik gelen bir karisimi var. Çok faydali oldugunu bildigimden yazmakla ayip etmis olur muyum "cici mama"ya? Aslinda sadece adi komik galiba.

Hangi 3 malzemeden veya yemekten vazgecemezsin?

Yogurt, sogan, limon.
Yemek olarak yazin salatalar, kisin çorbalar ve her mevsim zeytinyaglilar

Üc kisa soru daha
En cok sevdigin dondurma cesidi...

Sade ve meyvali olanlar disinda hepsi.

Asla yemegi düsünmedigin sey...

Çogunlugun midesini bulandirabilecekler disinda tereyagli hersey(kokusuna bile dayanamiyorum), ciger disinda sakatatlar, iç yagi ve yagli etler(koyun gibi hatta yogurt ve peynir sevmeme ragmen koyun sütü isin içine girince yanina bile yaklasamiyorum).

Özel bir yemegin/ spesiyalin var mi?

Çay saati (bu grubu tatli ve tuzlu hamur islerinden salatalara kadar genisletti hanimlar) yiyeceklerini hazirlamayi seviyorum. Salatalar ve zeytinyaglilar, soguk yendiklerinden, her daim el altinda oluyorlar. Damat Paçasi(Rumeli paçasi da diyorlar sanirim) gibi yapimi kolay, gösterisli ve lezzetli yemekler.
Kisaca zorlanmayacagim, önceden hazirlanabilen ve misafir agirlanabilecek yemekler.

Seni sobeleyen ebeleyen asci:

berrin

Sobeledigin Ebeledigin 3 asci:

Karamelli keki çok güzel görünüyordu janjanli, Ege mutfaginin saglikli yemeklerinde usta oldugunu düsündügüm incik boncuk ve çok tanimasam da iyi bir asci oldugunu sandigim acemice.

9 Comments:

At 3:53 ÖS, Anonymous Adsız said...

Zevkle okudum yanıtlarını sevgili Manolya çok güzeldi.fakat şu damat paaçasına takıldım anlatırmısın bize lütfen.bizde öğrenelim.sevgiler.

 
At 12:35 ÖS, Blogger Tuhfe said...

Hikayeni okumak güzeldi. Zevkler ve renkler tartışılmaz derler ya! ben de ciğeri sevmem mesela...
Hamaratsın, belki bir gün sitende bizi kendi yaptığın bir lezzetle buluşturursun!

Sevgiler

 
At 1:14 ÖS, Blogger manolya said...

Damat paçasi hazir yufka, tavuk eti ve yogurtlu, sirkeli, sarimsakli bir sosla hazirlanan kolay bir yemek. Tarifini veririm, aslinda uzun zamandir yapmiyorum belki hazirlayip fotograflasam daha iyi olur.
Cigere çok bayilmam aslinda ama yiyebiliyorum. Özellikle Edirne'de incecik kesip bol yagda kisa süre kizarttiklari bir ciger yedim ki, evet bir daha gidersem ilk isim tekrar yemek olacak.
Mutfagimda da beni yalniz birakmadiginiz için tesekkür ederim.
Sevgiler.

 
At 4:25 ÖS, Blogger incikboncuk said...

Damat paçasını fotolu olarak bizimle paylaşırsam seviniriz. İçindeki malzemeler açısından ilgimi çekti, pratik ve sağlıklı bir yemege benziyor.

Elişeli konusunda becerikli ve yaratıcı olduğun yaptığın takılardan anlaşılıyor. Yaptığın yemekler de bence kesin lezzetli oluyordur.

 
At 9:05 ÖÖ, Blogger akçahan said...

Eveeet beklediğim mutfak macerasını bugün zevkle okudum.Damat paçası portakal ağacı forumdaki ile aynı mı? Farklılık varsa tarif alabilirsek memnun oluruz.Sevgilerimle!

 
At 10:57 ÖÖ, Anonymous Adsız said...

Sevgili Manolya cevapladığın için çook teşekkür ederim :) Maceralarını okumak güzeldi. Diğer arkadaşlar gibi ben de damat paçasına takılmış durumdayım :) Tarifini verirsen denemek isterim. Sevgiler,
Berrin

 
At 11:08 ÖÖ, Blogger manolya said...

Hepinize tesekkür ederim arkadaslar. Tarifi bugün yazabilirim, fotografini da yapinca çekip eklerim. Portakal agacindaki tarifi görmedim akçahan, hemen ariyorum, dönecegim...
Sevgiler

 
At 11:26 ÖÖ, Blogger manolya said...

Sevgili Akçahan, börekler basligi altinda damat böregi olarak geçen bir tarif var, bahsettigin o ise çok benzer bir tarif. Benimkini ekliyorum.
Sevgiler

 
At 1:25 ÖÖ, Anonymous Adsız said...

Arkadaslar,Manolyanin anlatacagi yalnizca Damat Pacasi degil.Örnegin hic balkabagi yemeyen biri olarak onun balkabagi pastasini afiyetle yemistim.Kabak tadi bile yoktu.Sonra IspanakliTart yapardi.Tarifi kaybettim diyor.Bilemiyecegim artik.Patates köftesi,Mercimekköftesi,hertürlü caysaati yiyeceklerinde harikadir.

 

Yorum Gönder

<< Home